40 mijl van Bru 40 mijl van Bru

40 mijl van Bru met tropische zeilomstandigheden

27 mei 2018

BRUINISSE – Met een steady 25 graden en windkracht 3 uit het oosten was de 40 mijl van Bru 2018 één grote traktatie voor organisatie en de 173 doublehanded teams. De wind bleef de hele dag staan, wat redelijk uitzonderlijk is bij oost. Met 8 tot 10 knopen gingen de klassen van de 40 mijl van Bru van start voor Jachthaven Bruinisse.

Allereerst ORC 1-2, met een goedgevulde ORC 3 op de hielen. Daarna was het de beurt aan BRU 1 tot 5 en de multihul-klasse sloot de gelederen. Bij BRU 1 ging het er verhit aan toe bij de startlijn, in BRU 2 was er één vroegertje met een keurige terugkeer, maar bij de andere klassen verliep de start all clear. ORC 3 en klasse BRU 1 waren forse groepen met meer dan 30 boten.

De te varen banen waren Oost 1 en Oost 2, waarbij de doublehanded zeilers van Oost 1 alle uithoeken van de Grevelingen aantikten. Van Jachthaven Bruinisse tot Scharendijke en Port Zélande. Bij boei G59 werd traditioneel gestreden om mijlen te winnen.

Rond half twee bleek dat wedstrijdleider Marcol de Klerk een zware dag had op het water: “Ik ben net van korte broek naar nog kortere broek gegaan. Maar alles loopt lekker op de plas. De teams hebben zes tot acht knopen wind en lopen gemiddeld vijf tot zes knopen.”

Movie Star (Bru 56) uit BRU 3 Paars liet de grote jongens uit de ORC-klasse achter zich en finishte net na drie uur als allereerste. De J80’s gingen in de laatste mijlen zo’n loefduel aan, dat zelfs de nietsvermoedende toerzeilers op de Grevelingen in de wedstrijd mee moesten. De protestcommissie kreeg negen voorgenomen protesten, maar na uitleg handelden de doublehanded teams het zelf op een buitengewoon sportieve manier mondeling af.

Het is welbekend dat de organisatie van de 40 mijl van Bru de KNRM een warm hart toedraagt. Ieder jaar wordt er bij het inschrijfgeld vijf euro per deelnemend team gereserveerd voor een donatie aan de KNRM. Zij waren dan ook van de partij om te zorgen dat iedereen met een veilig gevoel de wedstrijd kon varen.

De organisatie verwelkomde de zeilers in Jachthaven Bruinisse met een floating steigerborrel, waarbij ze voorzien werden van verfrissende biertjes en een broodje bal. En uiteraard bleef het tot in de late uurtjes onrustig op de dansvloer onder leiding van de band Copy-cat.

De winnaars van de 40 mijl van Bru 2018 zijn:

 

Multihul/TRI
1. Het verstand van Poeh, Hoogenboom
2. Delta Flyer, Luijnenburg
3. Triki, Gabriel


Belangrijke update 40 mijl van Bru: 

Beste deelnemers van de editie 2018,

Allereerst willen we jullie bedanken voor een fantastisch weekend. Het weer werkte mee, de wedstrijd is buitengewoon sportief gezeild en jullie deelname was voor ons een cadeau.

We hebben ons dit jaar ingezet om de resultaten goed te bepalen. Maar in alle eerlijkheid is dit niet gelukt. De wedstrijdcommissie is op dit moment bezig om dit te corrigeren. We komen zo snel als we kunnen met de juiste uitslagen. Weet dat we dit heel erg jammervinden en we alles doen om het op te lossen. Jullie krijgen een update zodra er meer nieuws is. Met de winnaars per klasse wordt persoonlijk contact opgenomen.

Met excuses en groet,
Team 40 mijl van Bru