40 mijl van Bru 40 mijl van Bru

ALLEEN WINNAARS BIJ DE 40 MIJL VAN BRU 2015

1 juni 2015

BRUINISSE – Op zaterdag 30 mei ging voor de achtste keer de 40 mijl van Bru van start. Met een west tot noordwestenwind van 17 knopen tot 24 in de vlaag waren de omstandigheden ideaal voor de sportieve doublehanded race op de Grevelingen.

 

Hagel in de kuip

Dit jaar deden 170 doublehanded teams mee met de unieke zeilwedstrijd op het grootste zoutwatermeer van Europa. Met 40 mijl voor de boeg gingen de ORC- en toerklassen tussen 08:15 en 09:30 uur vlekkeloos over de startlijn voor de Jachthaven van Bruinisse. Op een goede hagelbui na in de ochtend hield de bemanning het verder droog en was het een perfecte zeildag.

 

Tot 16 knopen

Tot aan Scharendijke kregen de zeilers mooie kruisrakker voor hun kiezen. En onder de ORC- en SPI-deelnemers was het buffelen, want de spinaker kwam drie keer aan bod tijdens de wedstrijd. Tussen Bommenede en Bru werden er snelheden gehaald tot 16 knopen met spi. Dat resulteerde in nog geen minuut verschil tussen de winnaars in ORC 1-2. Om 13:11 uur beet FarFelu het spits af bij de finish.

 

Volgens de wedstrijdleiding Marcol de Klerk en Erik Bul was er eigenlijk vooral sprake van veel winnaars. “Er stond een flinke wind, maar iedereen heeft veilig gevaren en er was nauwelijks sprake van protest of schade. Een pluim van ons voor de deelnemers.”

 

Focus op jongeren

Vorig jaar riep de organisatie van de 40 mijl van Bru de jongerenprijs in het leven. Met succes, want maar liefst 27 jongeren streden voor de eer. Uiteindelijk ging Thomas Holewijn van de Calanche er met de prijs vandoor. Jeffrey Blom met de Prosper en Erik Jan van de Zande met de Anne Mazurka volgden hem op de voet.

 

Gezellige noot

Bij terugkomst in de Jachthaven van Bruinisse stonden de 40 mijl-dames klaar met een ijskoud steigerbiertje en bitterballen voor de deelnemers. Het verlies hier en daar was daardoor al snel vergeten. Het team van de 40 mijl van Bru zorgde voor een heerlijk buffet voor alle hongerige zeilers. En tot slot natuurlijk ook voor een glimlach door een fijn 40 mijls-feest met live muziek.

 

Winnaars 40 mijl van Bru 2015

ORC 1-2, J. van der Starre en R. Verhoef met de J-111 Xcentric Ripper

ORC 3-4, K. & B. Vanoverberghe met de F & F 915 FarFelu

Toerklasse Bru 1, R. Vervloet met de Moody 41 Fortuna

Toerklasse Bru 2, J. van Schilfgaarde met de First 44.7 Tante MiekMiek

Toerklasse Bru 3, T. van Loenhout met de J-22 AEZ WHEELS.COM

Toerklasse Bru 4, R. Veldhoen, met de Rancher 41 Lancer of Hamble

Toerklasse Bru 5, T. Bergstein, met de Bavaria 38 cr Albatros

Toerklasse Bru 6, E. van Helden, met de Bavaria 33 cr Mare

Jongerenprijs, Thomas Holewijn, met de Calanche

Vrouw-vrouwbokaal, Petra Portegies en Cathleen van den Ende, met de First 25.7 Aquavitesse